19 – 22 октомври 2017

en mk
19 октомври Македонска опера и балет, 22:00

TRONDHEIM JAZZ ORCHESTRA & OLE MORTEN VÅGAN

Купи билет

OLE MORTEN VÅGAN бас, композитор

SOFIA JERNBERG вокал

EIRIK HEGDAL саксофон, кларинет

FREDRIK LJUNGKVIST саксофон, кларинет

ESPEN REINERTSEN саксофон, бас кларинет

EIVIND LØNNING труба

ØYVIND BRÆKKE тромбон

ADRIAN LØSETH WAADE виолина

ØYVIND ENGEN виолончело

DANIEL FORMO хемонд органа

HÅVARD WIIK пијано

GARD NILSSEN тапани

HÅKON MJÅSET JOHANSEN тапани

Trondheim Jazz Orchestra е еден од најважните и најкреативни џез состави во Европа. Важна карактеристика на Trondheim Jazz Orchestra е флексибилната и променлива големина на оркестарот. Функционира на проектна основа и се менува во однос на инструментацијата и големината во зависност од еден до друг проект. Во текот на изминатите седумнаесет години, оркестарот имаше голем број возбудливи проекти со норвешки и други џез музичари, како Чик Корија, Пет Метини, Џошуа Редман, Ерленд Скомсвол, Ејрик Хегдал, Софија Јернберг, Џени Хвал и Стијан Вестерхус. Музичарите вклучени во оркестарот се меѓу најпознатите џез имиња од Норвешка. Оле Мортен Ваган е еден од најбараните норвешки басисти и композитори. Како водач на својот квинтет Mоtif од 1998 година тој ја изведува својата музика ширум светот. Во мај 2014 година премиерно го претстави своето ново дело, овојпат како уметнички директор на Trondheim Jazz Orchestra. Во април 2016 година проектот е одбран за промоција на Jazzahead во Бремен, а во 2017 година е присутен на џез фестивалите ширум Европа.