20 - 24 октомври 2021

en mk
21 октомври Национална опера и балет, 20:00 НОБ, 20:00

TANIA GIANNOULI TRIO

Купи билет

TANIA GIANNOULI пијано

ANDREAS POLYZOGOPOULOS труба

KYRIAKOS TAPAKIS ут

Грчката пијанистка, композиторка и импровизаторка Тања Џанули го истражува џезот како најкреативна музичка форма, редовно користејќи импровизација во својата пракса. Инспирирана е од многу различни традиции и влијанија, а нејзината музика и интердисциплинарни проекти опфаќаат импресивен опсег на стилови - инвентивен и нелимитиран амалгам на денешната глобална реалност. Нејзиниот „отворен музички јазик“, што им пркоси на жанровите, често се опишува како лирски, инспиративен, комплексен, еклектичен, опоен и исклучително оригинален. Имагинативната, љубопитна и истражувачка музичка природа на Џанули резултираше со четири уникатни албумски соработки: „Forest Stories“ (2012, со португалски дувач, Пауло Шагас), „Transcendence“ (2015, композиции за нејзиниот Tania Giannouli Ensemble), „Rewa“ (2018, целосно импровизирана колаборација со традиционалниот Маори инструменталист Роб Торн) и „In Fading Light“ (2020, неочекувано трио со трубачот Андреас Полизогопулос и утистот Киријакос Тапакис). Сите четири албуми стекнаа одлична светска репутација и беа вклучени во многубројни „best-of” листи. Често е вмешана во разни мултимедијални проекти, а нејзината музика за видео, филм и документарци е присутна во програмата на многу фестивали, музеи, галерии и биеналиња низ целиот свет. Триото на Тања Џанули изведува возбудливи оригинални композиции со несекојдневни музички синтези, бришејќи ги границите помеѓу Истокот и Западот, современата музика, музиката на светот и џезот.