17 – 20 октомври 2019

en mk
16 октомври МКЦ Кино Фросина, 20:00 МКЦ Кино Фросина, 20:00

SOUNDS AND SILENCE: TRAVELS WITH MANFRED EICHER - документарен филм

влез слободен

Режија: Peter Guyer, Norbert Wiedmer
Со: Manfred Eicher, Arvo Pärt, Eleni Karaindrou, Jan Garbarek, Dino Saluzzi, Anja Lechner, Anouar Brahem, Gianluigi Trovesi, Marilyn Mazur, Nik Bärtsch, Kim Kashkashian...
Времетраење: 88 мин.

Овој документарен филм го следи славниот продуцент и сопственик на ECM Records Манфред Ајхер во неговата обиколка на светот посетувајќи неколку музички уметници кои ги застапува. Ајхер ја основаше влијателната германска издавачка куќа ECM (Edition of Contemporary Music) во 1969 година за да ја промовира музиката во којашто тој најмногу ужива. Швајцарските режисери Петер Гујер и Норберт Вајдмер го придружуваат Ајхер во период од пет години во повеќе земји создавајќи исцрпен документ за еден човек и неговата љубов кон музиката.