17 – 20 октомври 2019

en mk
18 октомври Македонска опера и балет, 20:00 МОБ, 20:00

SOКRATIS SINOPOULOS QUARTET

Купи билет

SOKRATIS SINOPOULOS лира

YANN KEERIM пијано

DIMITRIOS TSEKOURAS контрабас

DIMITRIOS EMMANOUIL тапани

Сократис Синопулос е роден 1974 година во Атина. Тој уште како дете ја изучува византиската музика и класичната гитара. Во 1988 година почнал да свири лира и лејта, под менторство на Рос Дејли. Следната година е веќе член на групата на неговиот ментор - Labyrinthos. Оттогаш снима и настапува со композитори, музичари и пејачи од Грција и светот, во најразлични жанрови, од фолк музика до џез, учествувајќи на безброј концертни настапи и снимки низ целиот свет. Во 1999 година е одликуван со националната награда за млади уметници „Мелина Меркури“. Во џез водите се пробива, пред сè, благодарание на неговото учество во снимањето на ECM-изданијата на Чарлс Лојд, Марија Фарантури и Елени Караиндру. Во 2011 година го оформува Sokratis Sinopoulos Quartet. Деби албумот на квартетот под наслов “Eight Winds” (2015), продуциран од Манфред Ајхер за ECM Records, предизвика одлични критики на глобално ниво. Четири години подоцна, Sokratis Sinopoulos Quartet се враќа со својот нов албум “Metamodal” (2019, ECM). Станува збор за уникатен бенд, квартет што суптилно ги разоткрива различните музички влијанија, создавајќи дело коешто е резултат на спознанијата и искуството на музичарите во однос на фолклорните форми, византиската и класичната музика, како и бројните форми на импровизација, вклучувајќи и џез. “Metamodal”, снимен во Атина и повторно продуциран од првиот човек на ECM - Манфред Ајхер, претставува гигантски чекор напред за групата во однос на нивното деби издание.