19 - 22 октомври 2023

en mk
20 октомври Национална опера и балет, 20:00 НОБ, 20:00

ROBERTO OTTAVIANO ETERNAL LOVE

Купи билет

ROBERTO OTTAVIANO саксофон

MARCO COLONNA кларинет

GIORGIO PACORIG пијано

GIOVANNI MAIER контрабас

ZENO DE ROSSI тапани

Саксофонистот Роберто Отавијано е активен на светската џез сцена околу триесет години. Настапувал и снимал со некои од најзначајните американски и европски музичари од различни генерации: Дизи Гилеспи, Арт Фармер, Чет Бејкер, Алберт Мангелсдорф, Кит Типет, Стив Сволоу, Кени Вилер, Анри Тексиер, Пол Блеј, Алдо Романо, Тони Оксли, Миша Менгелберг, Хан Бенинк, Трилок Гурту, Енрико Рава и многу други. Долго уметничко патување кое го доведе Отавијано во речиси невозможна мисија на помирување на неговите страсти и музички куриозитети, комбинирајќи ги со потрагата по звук и јазик што ќе ги обедини слободната импровизација, славната традиција на џезот и културните корени. Во последниве години, Роберто Отавијано повторно и заслужено ја презема водечката улога на италијанската џез сцена. Со својот нов проект, квинтетот Eternal Love, тој го става акцентот врз музиката како лек за душата и темел на колективните идентитети. Eternal Love е посветен на Африка, нејзината култура, нејзината музика и нејзините луѓе, во ера на миграции и расна нетрпеливост што опасно нè потсетува на Америка од 50-тите и 60-тите години, во времето на Роза Паркс и Мартин Лутер Кинг. Со избор од дела на Дон Чери, Абдула Ибрахим, Чарли Хејден, Џон Колтрејн, Дјуи Редман, Елтон Дин и сопствени композиции, Роберто Отавијано нè води на возбудливо патување што ги повикува слушателите да ги надминат нотите, во потрага по внатрешна содржина без која е тешко да се замислиш себеси за модел на новите (не само уметнички) генерации.