19 - 22 октомври 2023

en mk
21 октомври Национална опера и балет, 22:00 НОБ, 22:00

JOEL ROSS GOOD VIBES

Купи билет

JOEL ROSS вибрафон

JEREMY CORREN пијано

KANOA MENDENHALL контрабас

JEREMY DUTTON тапани

Во текот на изминатите неколку години, Џоел Рос се истакна како еден од клучните ликови на новата генерација американски џез музичари, градејќи сè побројна и попосветена публика. Неговата страст за музика се јавува уште како дете во Чикаго, каде што првпат научил да свири на различни удирачки инструменти, пред да го прифати вибрафонот како свој конечен избор. На 20-годишна возраст, тој е веќе дел од бруклинската/њујоршката џез сцена. Има објавено три високо оценети албуми за легендарната Blue Note Records, а настапувал и/или снимал со великани како Херби Хенкок, Џошуа Редман, Питер Еванс, Винтон Марсалис, Кристијан Мекбрајд, Роб Мазурек, Џералд Клејтон, Амброуз Акинмусире, Имануел Вилкинс и Макаја Мекрејвен, меѓу другите. Рос не е познат само по своите технички вештини и виртуозност, туку и по модерниот пристап во креирањето микс од сопствени композиции и од дела на легендарните уметници како Бени Голсон, Орнет Колман и Телониус Монк. Тој често ги менува улогите на раскажувач, протагонист и спореден лик. Инспириран од емпатичниот, автентичен пристап кон артикулацијата на неговиот ментор Стефон Харис, Рос усвои цел етос заснован врз вистинска комуникација, сега и тука. Искреноста е константа во неговите сетови. И со секое ново издание, тој ја реафирмира посветеноста на автентичниот дискурс. Joel Ross Good Vibes е бенд што умее да ја освои и поведе публиката на едно истражувачко музичко патување.