19 - 22 октомври 2023

en mk
22 октомври Национална опера и балет, 22:00 НОБ, 22:00

GARD NILSSEN’S SUPERSONIC ORCHESTRA

Купи билет

EIRIK HEGDAL саксофони

PER ”TEXAS” JOHANSSON саксофони

FREDRIK LJUNGKVIST саксофони

METTE RASMUSSEN саксофон

MACIEJ OBARA саксофон

ANDRÉ ROLIGHETEN саксофон

SIGNE EMMELUTH KRUNDERUP саксофон

THOMAS JOHANSSON труба

GORAN KAJFEŠ труба

ERIK JOHANNESSEN тромбон

GURO KVÅLE тромбон

TORBJØRN ZETTERBERG контрабас

OLE MORTEN VÅGAN контрабас

INGEBRIGT HÅKER FLATEN контрабас

HÅKON MJÅSET JOHANSEN тапани

HANS HULBÆKMO тапани

GARD NILSSEN тапани

JØRGEN BRENNHOVD дизајн на звук

Гард Нилсен е норвешки тапанар, композитор, продуцент и лидер на бенд кој живее во Осло. Тој е еден од најбараните и најактивните тапанари на европската џез сцена денес, кој минува околу 200 дена во годината во патувања низ целиот свет со своите бендови Gard Nilssen Acoustic Unity, Bushman's Revenge, sPacemonKey, Amgala Temple, Ruby и Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra. Нилсен потекнува од семејство на перкусионисти, па изборот на тој инструмент беше очекуван. Неговото свирење се опишува како енергично, креативно, музикално, груви, бестрашно и динамично. Свирел и бил на турнеи со Бил Фризел, Пет Метини, Томаш Станко, Џошуа Редман, Амброуз Акинмусире, Крис Потер, Џанго Бејтс, Буге Веселтофт, Стиан Вестерхус, Томас Морган и Мајк Стерн, меѓу другите. Неговиот Supersonic Orchestra е несомнено спектакуларен. Тоа е, всушност, неговиот оркестар од соништата, основан во 2019 година, кога Нилсен беше „artist in residence“ на фестивалот Molde Jazz. Нема потреба да се трошат зборови за музичарите, освен фактот дека сите посебно се силни лидери на бендови и импровизатори од светска класа. Музиката е енергична, сугестивна, динамична, креативна и експлозивна, инспирирана од Орнет Колман, Фела Кути, Сан Ра, Алис Колтрејн, Дјук Елингтон, Луис Мохоло и Кертис Мејфилд, со многу простор и место за секој музичар да учествува со својот сопствен израз. Слободна музика, полна со децибели, а сепак мелодична и експресивна.