17 – 20 октомври 2019

en mk
19 октомври Македонска опера и балет, 22:00 МОБ, 22:00

ART ENSEMBLE OF CHICAGO "50th Anniversary (1969-2019)"

Купи билет

ROSCOE MITCHELL алт саксофон, сопран саксофон, сопранино саксофон и флејта

DON MOYE тапани, конга и бонго тапани

HUGH RAGIN труба, флигел хорна и пиколо труба

TOMEKA REID виолончело

BRETT CARSON пијано

SILVIA BOLOGNESI контрабас

JUNIUS PAUL контрабас и предмети

DUDU KOUATÉ африкански перкусии

Само неколку музички појави можат се споредуваат со Art Ensemble of Chicago кога е во прашање нивната влијателност, мајсторство и долговечност. Овој исклучителен колектив произлезе од музичката визија, истражувањата и авантуристичките соработки на основачот Роско Мичел и долго време служеше како заштитен знак и главен адут на Здружението за унапредување на креативни музичари AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians), извонредно значајна и влијателна организација од Чикаго, заслужна за развојот на кариерите на своите членови: Мухал Ричард Абрамс, Ентони Брекстон, Хенри Тредгил, Вадада Лео Смит и многу други. Групата ја промени историјата на музиката и музичките настапи засекогаш, поместувајќи ги границите на џезот, експерименталната музика и изведувачката уметност, создавајќи свој посебен универзум, сопствено творечко кралство. За оригиналните концертни настапи на AEOC придонесуваа и уникатните звуци и инструменти. Покрај стандардните саксофони, флејти, труби, контрабас и тапани, групата користеше свирчиња, тропалки, ѕвончиња, гонгови, како и разновидни своерачно направени и импровизирани звучни предмети. Легендарните живи настапи на AEOC се спој од музика, театар, поезија и танц, своевиден аудио-визуелен спектакл што ги прави една од највлијателните групи на 20-от век. Предводен од саксофонистот, флејтистот и овогодинешниот NEA Jazz Master Роско Мичел и тапанарот и перкусионистот Фамуду Дон Моје, како копилот, бендот одбележува 50 години од своето постоење, одавајќи им, во исто време, почит на своите заминати членови: Лестер Боуви, Малакај Фејворс и Џозеф Џарман.