15 - 18 октомври 2020

en mk
18 октомври Клуб Епицентар, 24:00 Клуб Епицентар, 24:00

NICOLA CONTE (dj set)

Купи билет

Името на Никола Конте неизбежно се поврзува со nu jazz револуцијата од 90-тите. Како музичар, водач на група, диџеј, хиперактивен продуцент и стилски авангардист, тој е еден од најзначајните и највлијателните артисти во Европа кога е во прашање враќањето на џезот на подиумите за танц. Роден во 1964 година, Конте го формира уметничкиот колектив Fez во раните 90-ти во родниот град Бари. Оттогаш издава албуми за познатите етикети Blue Note, Impulse, Schema, Emarcy, Far Out и MPS. Овој иновативен џез ентузијаст неодамна повторно започна да биде активен како диџеј, презентирајќи го својот нов сет наречен COSMIC ECHOES - Cosmic Afro & Jazz & contemporary sounds - сончево, груви патување со стил низ афроамериканското и африканското наследство, од раритетниот фанк и соул музиката од 70-тите, преку афро-спиритуалниот џез, па сè до современите апдејтирани форми на deep house, nu disco…