17 – 20 октомври 2019

en mk
18 октомври Македонска опера и балет, 22:00 МОБ, 22:00

ANOUAR BRAHEM QUARTET "The Astounding Eyes of Rita"

Купи билет

ANOUAR BRAHEM ут

KLAUS GESING бас кларинет

BJÖRN MEYER бас

KHALED YASSINE перкусии

Ануар Браем е волшебник на инструментот ут, автентичен мајстор кој успева да ја изнесе на површина сета акустична магија што ја носи оваа стара традиционална ориентална лејта во својата утроба: музичкото наследство на арапскиот и исламскиот свет. Браем е феномен, концентрирана мешавина на плодни парадокси: тој е крајно субверзивен класицист; осамен солист, недвосмислено отворен кон светот; човек склон кон поместување на сопствените и на музичките граници, не попуштајќи ни сантиметар од естетските стандарди ковани низ времето и калени со длабока почит кон традицијата. И бидејќи речиси четириесет години настојува да го вткае ова изобилство на влијанија и различни страсти во самата срж на своите дела и композиции, Ануар Браем денес создава музика водена првенствено од неговата лична, сопствена визија, ослободена од какви било познати традиционални влијанија. Од богатиот репертоар на џезот - Џон Сурман, Дејв Холанд, Јан Гарбарек и Џек Ди Џонет се само некои од врвните музичари што подлегнаа на волшебните мелодии на Браем – па сè до повеќето различни традиции од медитеранско и ориентално потекло (од родниот Тунис до границите на Индија и Иран), неговиот чувствителен, но сепак строг музички израз постојано го редефинира оној умно составен универзум на поезија и култура, секогаш балансирајќи меѓу дискретноста и сензуалноста, носталгијата и контемплацијата. Проектот “The Astounding Eyes of Rita” (ECM, 2009) е посветен на сеќавањето на палестинскиот поет Махмуд Дарвиш.