17 – 20 октомври 2019

en mk
19 октомври Македонска опера и балет, 20:00 МОБ, 20:00

JON BALKE BATAGRAF

Купи билет

JON BALKE перкусии и клавијатура

EMILIE STOESEN CHRISTENSEN вокал

GIORGIO LI CALZI труба

HELGE NORBAKKEN перкусии

SNORRE BJERCK перкусии

Врската на норвешкиот пијанист, клавијатурист, композитор, аранжер и перкусионист Jон Балке со дискографската куќа ECM датира уште од тинејџерско доба, кога се приклучува кон бендот на Арилд Андерсен за снимање на неговиот албум “Clouds In My Head” (1975, ECM). Подоцна, заедно со Андерсен и Јон Кристенсен, ја формира групата Masqualero. Учествува како водач / композитор / аранжер / клавијатурист во проектите Oslo 13, Magnetic North Orchestra и Siwan, а како соло пијанист во проектот Book of Velocities - низа афористични дела во манирот на Куртаг и Лигети. Автор е на обемни композициски дела за голем број најразлични ансамбли и проекти како балетски и театарски претстави, симфониски оркестри, пејачи и џез-ансамбли. Во неговата музичка биографија се запишани соработките со пејачки како Радка Тонеф, Сидсел Ендресен, Ане Ли Дрекер, Карин Крог и ТринеЛисе Варинг, како и живи и студиски сесии со музичари од типот на Арчи Шеп, Џон Сурман, Аирто Мореира/Флора Пурим, Мајкл Урбаниак, Енрико Рава, Џорџ Расел, Паоло Фресу, Нгујен Ле, Мерилин Мазур и др. Склоноста на Балке кон перкусивните инструменти, олицетворена во групата Batagraf, што ја формираше заедно со Хелге Андреас Норбакен и Сноре Бjерк, како своевиден „перкусивен тинк-тенк“ и „форум на идеи“, датира од периодот на неговата десетгодишна соработка со западноафрикански музичари во бендот E’Olen, во периодот меѓу 1978-1988 година.